MITSUBISHI MOTORS – FINANČNÉ VÝSLEDKY ZA CELÝ FIŠKÁLNY ROK 2018 + PREDBEŽNÝ VÝHĽAD NA ROK 2019

15. 05. 2019 | Outlander PHEV, Eclipse Cross, Ostatné modely, Mitsubishi XPander | MY19 | O spoločnosti

TOKIO / BRATISLAVA, 15. máj 2019 – Spoločnosť Mitsubishi Motors Corporation zverejnila celoročné finančné výsledky za fiškálny rok 2018 končiaci 31. marca 2019 a súčasne oznámila prvý výhľad na fiškálny rok 2019.

[Súvisiace dokumenty (konsolidované údaje) (PDF: 1 str. 56,4 kB)]

[Súhrn finančných výsledkov (PDF: 17 strán 346 kB)]

[Prezentácia (PDF: 26 strán 1,32 MB)]

[Doplňujúce informácie (PDF: 2 str. 170 kB)]

1. Súhrn finančných výsledkov za fiškálny rok 2018

V priebehu fiškálneho roka 2018 sa čisté tržby medziročne zvýšili o 14,7% na 2514,6 mld. jenov, pričom prevádzkový zisk stúpol na 111,8 mld. jenov oproti 98,2 mld. jenov v predchádzajúcom fiškálnom období. Marža prevádzkového zisku teda dosiahla 4,4%.

(Údaje v mld. jenov)

Celoročné výsledky (apríl-marec)

(Actual) = Skutočnosť

Variance = Rozdiel

Retail volume = Objem predaja (v tis. ks)

Čisté tržby

Prevádzkový zisk (marža prevádzkového zisku) P.P. = perc. bodu

Bežný zisk

Čistý zisk *1

*1 Čistý zisk pripadajúci na majiteľa materskej spoločnosti

1. Celosvetové predaje

Celosvetový objem predaja za fiškálny rok 2018 dosiahol 1,244 mil. vozidiel, čo predstavuje medziročný nárast o 13%.

V regióne ASEAN v porovnaní s predchádzajúcim fiškálnym rokom vzrástli o 17% predaje MPV s označením XPANDER na 318 000 vozidiel po tom, čo bol predaj tohto modelu po jeho uvedení na indonézsky trh rozšírený aj o Filipíny, Indonéziu a Thajsko.

Predaje modelov Eclipse Cross, Outlander PHEV a Delica D:5 v Japonsku pomohli vylepšiť objemy o 7% na 105 000 vozidiel. Okrem toho boli na konci fiškálneho roku 2018 uvedené nové Kei-car s označením eK Wagon a eK Cross.

Objemy predaja sa medziročne zvýšili vo všetkých regiónoch, vrátane najzákladnejšieho trhu, ktorým je Oceánia, ďalej v Severnej Amerike a Číne ako aj v ďalších oblastiach.

Do veľkej miery sa podarilo naplniť celoročný výhľad objemu predaja zverejnený začiatkom fiškálneho roka 2018.

1. Konsolidovaná finančná prognóza na fiškálny rok 2019

Spoločnosť MMC predpokladá, že celosvetové predaje vo fiškálnom roku 2019 vzrastú medziročne o ďalších 5% na 1,305 mil. vozidiel.

Spoločnosť má v úmysle dosiahnuť udržateľný rast optimalizáciou efektivity predaja prostredníctvom zvyšovania hodnoty značky a posilňovania predajnej siete. Zámerom MMC je zároveň ďalej rozširovať predaje modelu XPANDER, ktorému sa dostalo pozitívneho prijatia od zákazníkov, rovnako tak ako zvyšovať predajné objemy vozidiel Outlander PHEV a Eclipse Cross.

Finančné prognóza MMC na fiškálny rok 2019 je nasledovná:

• Čisté tržby by mali medziročne vzrásť o 3% na 2 580 mld. jenov.
  • Spoločnosť sa aj naďalej zameriava na zabezpečenie trvalo udržateľného zisku v podmienkach vzrastajúcej neistoty na celom trhu a plánuje dosiahnuť prevádzkový zisk vo výške 90,0 mld. jenov, resp. čistého zisku vo výške 65,0 mld. jenov.

(Údaje v mld. jenov)

Celoročná prognóza (apríl-marec)

(Actual) = Skutočnosť

(Forecast) = Výhľad

Variance = Rozdiel

Retail volume = Objem predaja (v tis. ks)

Čisté tržby

Prevádzkový zisk (marža prevádzkového zisku) P.P. = perc. bodu

Bežný zisk

Čistý zisk*1

*1 Čistý zisk pripadajúci na majiteľa materskej spoločnosti

Mitsubishi Motors Corporation (MMC), sídliaca v japonskom Tokiu, je globálny výrobca automobilov s konkurenčnou výhodou v segmente vozidiel SUV a pick-upov, elektromobilov a plug-in hybridov. V roku 2009 uviedla MMC prvý sériovo vyrábaný elektromobil i-MiEV, po ktorom v roku 2013 nasledoval plug-in hybridný model OUTLANDER PHEV - najpredávanejší plug-in hybrid v Japonsku a Európe. Mitsubishi Motors zamestnáva 30 tisíc pracovníkov a pôsobí celosvetovo; výrobné závody MMC sa nachádzajú v Japonsku, Thajsku, Číne, Indonézii, na Filipínach a v Rusku. Zásadnú úlohu v raste MMC zohrávajú napr. modely PAJERO SPORT / MONTERO SPORT, TRITON / L200 a OUTLANDER. Celosvetové predaje tejto automobilky vo fiškálnom roku 2017 dosiahli 1 101 000 vozidiel; čisté tržby MMC za fiškálny rok 2017 predstavovali 2,19 bilióna jenov. MMC je kótovaná na tokijskej burze cenných papierov.

Eclipse Cross