MITSUBISHI MODEL A ZÍSKAL ČESTNÉ MIESTO V JAPONSKEJ AUTOMOBILOVEJ SIENI SLÁVY

18. 11. 2019 | Model A | MY20 | O spoločnosti

Tokio / Bratislava, 18. november 2019 – Spoločnosť MITSUBISHI MOTORS CORPORATION (ďalej len "MMC") oznámila, že Mitsubishi Model A, ktorý stál pri zrode výroby automobilov, bol porotou neziskovej organizácie JAHFA* (Japonská automobilová sieň slávy) zvolený ako „historický automobil“, ktorý zanechal významný odtlačok v celej histórii japonského automobilového priemyslu.

Po začatí prác na prototype Mitsubishi Model A v lete roku 1917 bol v novembri 1918 dokončený vývoj tohto vozidla a následne bolo v roku 1921 vyrobených celkom 22 automobilov. Jednalo sa o prvý japonský sériovo vyrábaný osobný automobil, skonštruovaný a predávaný na účely masovej výroby. Zároveň je považovaný za významné vozidlo v rámci celej histórie japonského automobilového priemyslu.

Hoci v danej dobe už v obmedzenej miere existovali špeciálne nástroje alebo strojné vybavenie pre výrobu automobilov, prvý Mitsubishi Model A bol postavený výhradne ručne, pomocou kladív a dlát. Drevená karoséria bola opatrená lakom a v interiéri sa objavili luxusné vlnené tkaniny z Británie. Konštruktéri Mitsubishi nemali k svojej práci k dispozícii žiadne konštrukčné výkresy a disponovali len limitovanými znalosťami benzínových motorov, karosérií a interiérov; nemali taktiež žiadne skúsenosti s výrobnými procesmi. Napriek tomu dokázali prekonať všetky ťažkosti a ukázali, že tuzemská masová výroba automobilov nie je nemožná.

Mitsubishi Model A bol navrhnutý v lodenici Kobe lodiarskej spoločnosti Mitsubishi Shipbuilding Company, dnes Mitsubishi Heavy Industries (MHI). MITSUBISHI MOTORS CORPORATION sa v roku 1970 oddelila od MHI.

V Galérii automobilov Mitsubishi v japonskom meste Okazaki (prefektúra Aiči) je dnes vystavená replika Mitsubishi Model A, skonštruovaná vďaka použitiu dobovej dokumentácie.

(iba v japončine)

*JAHFA: Poslaním neziskovej organizácie JAHFA je oceňovať činy osôb, ktoré prispeli k vybudovaniu a rozvoju dnešného japonského automobilového priemyslu, rovnako tak ako tých, ktorí posunuli vpred vedomosti a kultúru tohto odvetvia. JAHFA takéto osobnosti uvádza do svojej Automobilovej siene slávy ako odkaz na dosiahnuté úspechy pre budúce generácie.

Mitsubishi Motors Corporation (MMC), sídliaca v japonskom Tokiu, je globálny výrobca automobilov s konkurenčnou výhodou v segmente vozidiel SUV a pick-upov, elektromobilov a plug-in hybridných elektromobilov. Svoj prvý automobil vyrobila skupina Mitsubishi pred viac ako storočím. Od tej doby sme mnohokrát preukázali náš ctižiadostivý a často aj prelomový prístup v rámci rozvoja nových automobilových segmentov a priekopníckeho zavádzania najmodernejších technológií. Stratégia našej značky, tesne prepojená s genetickou výbavou Mitsubishi Motors, osloví ctižiadostivých vodičov pripravených dať zbohom zaužívaným predstavám a chopiť sa zmeny. V súlade s týmto mentálnym postojom predstavila Mitsubishi Motors v roku 2017 svoju novú stratégiu značky, odzrkadľujúcu sa v slogane "Drive your Ambition" - spájajúcu individuálnu mobilitu a schopnosť pozerať dopredu, v súlade s vytrvalým dialógom medzi značkou a jej zákazníkmi. Mitsubishi Motors je dnes odhodlané priebežne investovať do nových pokrokových technológií, atraktívneho dizajnu a vývoja produktov s cieľom ponúkať zákazníkom po celom svete zaujímavé a originálne nové vozidlá.

Model A