FINANČNÉ VÝSLEDKY MITSUBISHI MOTORS ZA PRVÝCH DEVÄŤ MESIACOV FIŠKÁLNEHO ROKA 2018

11. 02. 2019 | ASX, Outlander, Outlander PHEV, Eclipse Cross, Lancer Sportsedan, Lancer Sportback, Pajero, L200, Koncepty, Space Star, Ostatné modely, Mitsubishi XPander | MY18 | O spoločnosti

Tokio / Bratislava, 11. február 2019 - Spoločnosť Mitsubishi Motors Corporation (MMC) zverejnila finančné výsledky za deväťmesačné obdobie končiace 31. decembra 2018.

1. Finančné výsledky za deväť mesiacov fiškálneho roka 2018 - kľúčové body

Mitsubishi Motors oznámila čisté tržby v objeme 1 794,1 mld. jenov za deväťmesačné obdobie končiace 31. decembra 2018, čo predstavuje medziročný nárast o +18,2%. Prevádzkový zisk vzrástol zo 64,6 mld. jenov za identické obdobie fiškálneho roka 2017 na 85,0 mld. jenov pri marži prevádzkového zisku na úrovni 4,7%. Čistý zisk dosiahol výšku 69,2 mld. jenov.

Financial results

Vysvetlivky:

(mld. jenov)

1.až 3. kvartál t.j. 9 mesiacov (apríl - december)

(absolútne) Rozdiel

Predajný objem (v tis. ks)

Čisté tržby

Prevádzkový zisk (marža)

Bežný zisk

Čistý zisk

*1 Čistý zisk pripadajúci na majiteľa materskej spoločnosti

1. Celosvetové predaje

Celosvetové predaje za prvých deväť mesiacov aktuálneho fiškálneho roka (FY2018) do 31. decembra 2018 medziročne vzrástli o +15% na 894 tisíc vozidiel.

Predaje v regióne ASEAN medziročne vzrástli o +27% na 235 tisíc vozidiel, predovšetkým vďaka silnému dopytu po modeli XPANDER, predstavujúcom MPV-crossover budúcej generácie.

Predaje v Európe medziročne vzrástli o +29% na 168 tisíc vozidiel, na čom má podiel nepoľavujúci silný dopyt po modeloch Eclipse Cross a Outlander PHEV v Západnej Európe, resp. lokálne vyrábanom modeli Outlander v Rusku.

Objemy predaja sa medziročne zvýšili vo všetkých regiónoch, vrátane najzákladnejšieho trhu, ktorým je Oceánia, dôležitých trhov v Severnej Amerike a Číne ako aj ďalších trhov. Automobilka Mitsubishi Motors tak postupuje v súlade s celoročným výhľadom, ktorý zverejnila začiatkom aktuálneho fiškálneho roka.

1. Výhľad konsolidovaných finančných výsledkov za celý fiškálny rok 2018

Výhľad konsolidovaných finančných výsledkov za celý fiškálny rok 2018 je uvedený nižšie; údaje sú zhodné s tými, ktoré automobilka Mitsubishi Motors predložila na tokijskej burze cenných papierov v máji roku 2018.

Financial results - forecast CY18

Legenda k tabuľke viď vyššie

Osamu Masuko, predseda a generálny riaditeľ automobilky Mitsubishi Motors komentuje: "Až do tretieho štvrťroka sme čelili negatívnym dopadom výmenných kurzov na rozvojových trhoch a v oblasti komodít, rovnako tak ako opakovaným prírodným katastrofám v Japonsku. Aj cez tieto okolnosti sa nám podarilo dosiahnuť celkový medziročný nárast a poistiť si úroveň blízku nášmu plánu v zmysle predajných objemov, čistých tržieb aj prevádzkového zisku.

Vedľa spomaľujúce dopytu na hlavných trhoch ako sú Spojené štáty a Čína musíme naďalej čeliť vplyvom nestabilných výmenných kurzov. Nepoľavíme v našej pretrvávajúcej snahe znižovať náklady a predovšetkým v našom úsilí dosiahnuť celoročných cieľov.

Nerobíme si veľké nádeje, že momentálne ťažké podmienky v tomto odvetví sú iba dočasného charakteru, takže začneme tým, že predefinujeme našu „Víziu pre Mitsubishi Motors“ ako stratégiu prežitia a postupného rastu rentability v trvalo udržateľnom duchu s využitím synergií Aliancie v našom meradle."

Mitsubishi Motors Corporation (MMC), sídliaca v japonskom Tokiu, je globálny výrobca automobilov s konkurenčnou výhodou v segmente vozidiel SUV a pick-upov, elektromobilov a plug-in hybridov. V roku 2009 uviedla MMC prvý sériovo vyrábaný elektromobil i-MiEV, po ktorom v roku 2013 nasledoval plug-in hybridný model OUTLANDER PHEV - najpredávanejší plug-in hybrid v Japonsku a Európe. Mitsubishi Motors zamestnáva 30 tisíc pracovníkov a pôsobí celosvetovo; výrobné závody MMC sa nachádzajú v Japonsku, Thajsku, Číne, Indonézii, na Filipínach a v Rusku. Zásadnú úlohu v raste MMC zohrávajú napr. modely PAJERO SPORT / MONTERO SPORT, TRITON / L200 a OUTLANDER. Celosvetové predaje tejto automobilky vo fiškálnom roku 2017 dosiahli 1 101 000 vozidiel; čisté tržby MMC za fiškálny rok 2017 predstavovali 2,19 bilióna jenov. MMC je kótovaná na tokijskej burze cenných papierov.

ASX Outlander PHEV