Automobilky Nissan a Mitsubishi v rámci rozširovania vzájomnej spolupráce uvedú nové minivozidlá „kei cars“

22. 03. 2019 | Ostatné modely | Produktové

22. marec 2019 – Všetky nové minivozidlá uvádzané prostredníctvom joint-venture NMKV ako prvé ponúknu technológiu poloautonómneho riadenia. Spoločnosti Nissan Motor Co., Ltd. a Mitsubishi Motors Corporation v rámci ďalšieho rozširovania svojej vzájomnej spolupráce uvedú v Japonsku prostredníctvom spoločného podniku štyri nové minivozidlá.

Výroba úplne nových vozidiel Nissan Dayz, Nissan Dayz Highway Star, kombi Mitsubishi eK a Mitsubishi eK X bola spustená 14. marca vo výrobnom závode Mizushima automobilky Mitsubishi v japonskom meste Kurashiki. Uvádzané modely budú prvé, ktoré ponúknu technológiu poloautonómneho riadenia, navrhnutú pre jazdu v jednom pruhu po diaľniciach.

NMKV, podnik so spoločnou majetkovou účasťou uvedených firiem, v rámci výroby ľahkých a vyšších automobilov typu kombi, uplatní vyspelé technológie automobilky Nissan a bohaté skúsenosti Mitsubishi z výroby minivozidiel.

Nissan a Mitsubishi uviedli prvú generáciu týchto modelov už v roku 2013 a od vytvorenia Aliancie v roku 2016 ešte zintenzívnili spoluprácu. Minulý mesiac sa na indonézskom trhu začal predávať úplne nový Nissan Livina, používajúci tú istú podvozkovú platformu ako Mitsubishi Xpander.

Nové modely ponúknu podstatne lepšie jazdné schopnosti, postavené na modernizovaných platformách, motoroch a prevodovkách. Tiež sa pýšia úplne novým dizajnom. Minivozidlá Nissan a Mitsubishi síce zdieľajú kľúčové komponenty, avšak zachovávajú si prvky typické pre každú značku.

Uvedené modely sa začnú predávať ešte tento mesiac.

Na slávnostnej akcii vo výrobnom závode Mizushima sa Osamu Masuko (predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Mitsubishi Motors), Asako Hoshino (senior viceprezident automobilky Nissan) a Junichi Endo (prezident a generálny riaditeľ NMKV) zaviazali k ďalšej vzájomnej spolupráci.

Kei cars